Blaffen of piepen

01-02-2024

Deze afbeelding is gemaakt door Copilot, een AI-companion.

Hoe kun je het beste omgaan met je hond als hij blaft of piept?

  • Is het een manier om aandacht te vragen of komt het door een emotie?: Je moet je hond goed kennen om dit verschil te zien, want je moet weten of hij het expres doet of niet. Ik vind het geen goed idee om hem te negeren, want je weet het nooit helemaal zeker. Wat kun je wel doen als je twijfelt? Je kunt iets met je hond doen zonder hem echt aandacht te geven, bijvoorbeeld hem even in de tuin laten plassen en dan weer naar binnen gaan en op je plek gaan zitten. Zo weet je ook meteen of hij blafte omdat hij moest plassen of niet en leert hij enkel dat als hij moet plassen mag blaffen wat soms handig is.

  • Blaft/piept je hond door een emotie?: Bijvoorbeeld omdat hij bang is of iets spannends ziet of hoort: rennende kinderen, een vogel in de tuin, … dan kun je best aan de slag gaan door middel van training en management van die bepaalde prikkel. Bv: Als je hond blaft omdat de kinderen heel druk aan het rondrennen zijn kan je elk moment belonen dat hij nog niet reageert en de kinderen vragen om eerst rustig rond te wandelen en dit op te bouwen tot rennen .

Als een hond blaft door een emotie, dan doet hij dat instinctief en kun je hem niet straffen of belonen, want hij reageert onbewust. Het is net als bij mensen als je iets heel engs ziet en je begint te gillen of kippenvel krijgt. Als jij hem op dit moment gaat corrigeren gaat hij de prikkel niet minder eng vinden maar miss nog enger en kan het zelfs zijn dat de vertrouwensband geschonden wordt. Het is belangrijk dat je je hond zich ondersteund voelt in een voor hem moeilijke situatie ook al vind je die situatie zelf helemaal niet spannend.

Je zorgt er op die manier ook voor dat je hond niet hoeft te blaffen in enge situaties maar ondersteuning bij jou komt vragen en die mag je hem dan ook geven. Bv vind jou hond grote honden heel spannend en loopt hij naar jou, mag je hem zeker geruststellend toespreken en hem en uit de situatie halen.